Blog Giftology

Titirezul – jucarie pentru toti

Titirezul - jucarie pentru toti

Titirezul, mica jucărie pe care o găsiți denumită și sfârlează sau, mai rar, prâsnel, este cunoscut încă din antichitate, fiind atestat în diverse areale culturale. Principiul de funcționare este conservarea impulsului unghiular, la rotirea în jurul propriei axe. Jucărie foarte populară, titirezul are o parte cu simetrie de rotație și un ax cu vârf la un cap, pentru a permite rotația cu minimum de frecare. Prin răsucirea rapidă în jurul axei sale, urmată de eliberarea pe o suprafață netedă, titirezul tinde să-și păstreze poziția verticală a axului, rotindu-se în echilibru.

Titirezul este mica jucărie pe care o găsiți denumită și sfârlează sau, mai rar, prâsnel.

Titirezul are o parte cu simetrie de rotație și un ax cu vârf la un cap, pentru a permite rotația cu minimum de frecare. Prin răsucirea rapidă în jurul axei sale, urmată de eliberarea pe o suprafață netedă, titirezul tinde să-și pastreze poziția verticală a axului, rotindu-se în echilibru.

Principiul de funcționare

Principiul de funcționare este conservarea impulsului unghiular, la rotirea în jurul propriei axe.

Jucărie foarte populară, titirezul este cunoscut încă din antichitate, fiind atestat în diverse areale culturale. Pornind de la obiecte familiare, cu simetrie de rotație, precum conurile sau ghindele și cochiile de formă conică, oamenii preistorici au creat artifacte, ce foloseau principiul rotației rapide în jurul axei vertical, pentru folosirea curentă în aprinderea focului, sfredelirea găurilor sau fusul pentru tors. Toate pot fi considerate prefigurări ale titirezului.

Istoric

Săpăturile arheologice au scos la iveală vechi atestări ale titirezului din perioada calcolitică și epoca bronzului, în culturi îndepărtate unele de altele. Ele erau confecționate prin tehnici diferite și utilizând o mare varietate de materiale: din lut, la Ur, în Mesopotamia (3500 î.Hr.), din ceramică de tip terra cotta, în Troia (3000 î.Hr.), din lemn, în Egipt (între 2000 și 1400 î.Hr.). În China, cele mai vechi descoperiri datează din jurul anului 1250 î.Hr. În Grecia antică, prezența titirezului este mai bine cunoscută, dovezile arheologice directe fiind completate și de alte tipuri de izvoare și informații. Prima mențiune într-un text literar apare la Homer, în Iliada (XIV, 413). Numele homeric al titirezului, strombos, este și cel mai vechi din cultura europeană, aflat în uz până astăzi.

Construcție

Titirezul are numeroase variante de construcție, caracteristicile de bază dictate de proprietățile lui mecanice, fiind întotdeauna aceleași:

  • masa echilibrată, centrul de masă fiind situat pe axa de rotație;
  • valoare mare a momentului de inerție în raport cu axa, adică mase repartizate departe de axa de rotație;
  • un contact punctual cu suprafața de sprijin, vârf, situate pe axa de rotație, pentru diminuarea efectelor frecării;
  • un sistem de imprimare a mișcării de rotație, tijă prehensibilă, sfoară înfășurată pe tambur, etc., care să permită lansarea titirezului.

 Tipologie

  • Titirezul sferic – cunoscut mai ales sub numele său din limba engleză, tippe top, are proprietatea remarcabilă de a se răsturna și ridica în mod neașteptat pe propria sa tijă, de formă cilindrică, proprietate care i-a atras și denumirea de „titirez magic”, în franceză toupie magique. A fost brevetat în 1891, de către Helene Sperl din München, dar patentul a expirat în anul următor din cauza neplății taxelor aferente. O versiune ușor diferită a fost brevetată în 1950 de către inginerul danez Werner Ostberg.
  • Titirezul T-totum sau teetotum – este un titirez de jocuri de noroc, care este cunoscut în toată Europa, din epoca romană. Are un corp poligonal, inițial cu patru fețe, marcate cu litere sau cifre, care indică rezultatul fiecărei rotiri. Numele provine din limba latină Totum însemnând „toate”, care a fost marcat de un T pe una dintre laturi și a indicat, că jucătorul câștigător ar putea lua toate jetoanele jucate. Modelele moderne au șase sau opt fețe, fiind folosite în jocurile de masa, în locul zarurilor.
  • Titirezul dreidel – este un titirez tradițional din cultura ebraică, cu care se joacă în timpul sărbătorilor evreiești Hanukkah, o jucărie de jocuri de noroc. Este un titirez al cărui corp are patru laturi, fiecare impunând o anumită pedeapsă.
  • Titirezul perinola – este o variantă cu șase fețe a titirezului T-totum sau dreidel, folosit la jocuri în zona Americii latine.
  • Titirezul bambaram sau buguri – este un titirez folosit la jocuri în India și Pakistan. Este format dintr-un corp de lemn, adesea vopsit atrăgător, un vârf de rotație metalic, ca un cui și o sfoară suficient de lungă pentru a permite atât lansarea titirezului în rotație cât și joaca cu acesta. Cu ajutorul sforii titirezul este ridicat în aer în timpul rotirii cât mai sus. Câștigă cel care se rotește mai mult și mai sus.
  • Titirezul trompo – este un titirez care este rotit prin înfășurarea unei sfori în jurul corpului și lansarea acestuia prin tragerea rapidă a sforii, când titirezul se sprijină pe vârf. Dacă sfoara este atașată la un băț, rotația poate fi menținută prin biciuirea corpului. Sfoara poate fi înfășurată în jurul corpului în timp ce trompo se rotește pentru a controla poziția sau chiar ridica titirezul pe o altă suprafață. Foarte popular în America latină, este acum, poate cel mai răspândit titirez pentru jocuri acrobatice, din Filipine și Japonia până în Portugalia și Germania.
  • Sfârleaza – este un titirez jucărie clasică pentru copii foarte mici. Corpul greu și suficient de mare este vopsit atrăgător și permite de-a lungul axei de rotație, mișcarea în sus și în jos a unei tije spiralate. Mișcarea tijei conferă titirezului o mișcare de rotație din ce în ce mai mare.
  • Titirezul care levitează – este un titirez a cărei funcționare se bazează pe interacțiunea forțelor gravitaționale, electomagnetice și giroscopice. În poziția de echilibru, acestea vor ține titirezul suspendat și în rotație.
  • Titirezul magnetic, inventat de Ioan Grosu este un titirez brevetat ca „Jucărie cu dinamică controlată”, se deplasează în direcția dorită de manipulator, cu ajutorul unui magnet.

Pe Giftology găsești câțiva din acești titirezi, unii pentru decor, dar și câțiva de tipul trompo pentru acrobați profi sau amatori. În oricare categorie te-ai incadra, găsești aici titirezul perfect pentru stilul sau îndemânarea ta.

Dacă ești în căutare de alte idei, citește și 10 jocuri educative pentru copilul tau.

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului