Blog Giftology
Instructiuni Cluedo - cum devii cel mai bun detectiv

Ai jucat vreodată jocuri cu mistere în care trebuia să găsești diferențe între camere, obiecte ascunse și alte bazaconii? Cluedo e fix așa, doar că de o mie de ori mai fain! Adună gașca sau familia în jurul celui mai bun boardgame de rezolvat mistere, dedicat micilor detectivi de sufragerie.

Cluedo este considerat un joc intens de strategie, cu un twist psihologic de care știm că voi, geeks, vă veți bucura. Cum stați cu raționamentul deductiv? Vă explicăm instrucțiunile Cluedo ca să fim pe aceeași pagină, iar dacă aveți deja jocul în față și explicațiile din broșură vă dau peste cap, ați ajuns unde trebuie.

Jocul de societate Cluedo poate fi jucat de 4-6 persoane și va trebui să vă asigurați că toată lumea e aproape de masa în jurul căreia jucați pentru a muta ușor pionii fără să vă rugați unul pe celălalt să faceți cu schimbul 🙂 Până la urmă, fiecare își cunoaște strategia. Stați liniștiți, Cluedo nu e un joc-de-distrus-prietenii, ba dimpotrivă.

V-ați prins deja că cele mai importante instrucțiuni pentru Cluedo sunt: trebuie să vă puneți în pielea unor personaje implicate într-o crimă/alt tip de întâmplare misterioasă și trebuie să deduceți cine e vinovatul plimbându-vă prin camerele ilustrate pe tablă. Evident, vinovatul se va ascunde cât de bine poate.

1. Pentru început, se așază cele 6 arme si cele 6 personaje in mijlocul tablei de joc (chiar și atunci când sunteți mai puțin de 6 jucători).

2. Fiecare jucător își alege un personaj din lista de suspecți, pe care îl va interpreta.

3. Cartonașele negre se separă pe categorii (arme, suspecți, camere) și se amestecă separat. Din fiecare dintre acestea se alege, la întâmplare și fără ca niciun jucător să știe ce s-a extras, câte un cartonaș din fiecare, iar cele 3 cartonașe se introduc apoi în plicul galben, acestea reprezentând scena crimei. Cartonașele negre rămase se amestecă împreună și se împart apoi în mod egal jucătorilor și vor rămâne secrete.

4. Fiecărui jucător i se imparte câte o pagină din carnețelul pentru detectivi, pe care va trebui să-si noteze camerele, personajele și armele despre care află, punând întrebări, că nu sunt implicate în crimă.

5. A venit și timpul să dați cu zarul. Primul jucător care începe este cel ce are un număr mai mare pe zaruri – cum v-au obișnuit boardgame-urile.

6. Atunci cand este rândul tău, aruncă zarurile, mută conform numărului obținut și intră într-o cameră.

7. Odată intrat în cameră, poți să pui o întrebare Cluedo celorlalți jucători (despre un suspect, o armă și camera în care tocmai ai intrat). Ceilalți jucători îâi vor da diferite raspunsuri legate de crimă. De exemplu: dacă un alt jucator deține un personaj, o armă sau o cameră despre care ai întrebat, îți vei nota pe foaia de indicii acest lucru, eliminand din ipoteze.

8. Pe parcursul jocului vei elimina suspecți, camere și arme și vei reuși să afli cine, unde și cu ce armă a produs crima. Fii atent și la întrebările și parcursul celorlalți jucători – ajută la deducție 🙂

Cluedo chiar e genul de joc care poate părea intimidant când vine vorba de premisă și instrucțiuni. Mai bine spus, genul de joc de care te bucuri și pe care îl înțelegi cel mai bine jucând. Și mai simpatic este faptul că tu și prietenii tăi aveți la dispoziție tot felul de scenarii drăguțe, pe lângă cel clasic cu Sherlock Holmes. Fanii Harry Potter, Doctor Who sau chiar contemporanul The Big Bang Theory  au propriile poveși cu personajele lor preferate. Enjoy!

Pentru mai multe jocuri de societate, vizitati site-ul nostru dedicat, Gameology, sau citiți 5 jocuri pentru petreceri mai reusite cu prietenii.

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului