Blog Giftology

Cluedo – jocul de mister care poate distruge prietenii

Cluedo - jocul de mister care poate distruge prietenii

Știți cum se spune despre Monopoly, Risk, Uno și, mai ales, Catan, că distrug prietenii? Dacă le-ați jucat deja, știți despre ce vorbim. Strategiile implică, de multe, ori, să-i compromiți pe ceilalți jucători, să-i lași blocați în… situații neplăcute sau în cartiere mărginașe 🙂 Dacă sunteți mai curând fani ai jocurilor cu mistere, avem o soluție pentru serile voastre de boardgame: Cluedo!

Pe lângă faptul că presupune mai curând un efort de echipă decât un sabotaj continuu pentru a câștiga, Cluedo gâdilă simțurile oricărui fan Sherlock Holmes. Dacă pui preț și pe ilustrațiile superbe și pe atenția la detalii, este jocul pe care trebuie să-l propui la următoarea adunare a detectivilor de sufragerie.

Cluedo e un joc de strategie, însă scopul lui nu este să-i „pui la pământ” pe ceilalți jucători, ci să deduci cine a comis o crimă sau o altă faptă misterioasă. Varianta Harry Potter, spre exemplu, presupune să aflați împreună cine a aruncat o vrajă peste Școala de Magie Hogwarts, iar simpatica versiune The Big Bang Theory vine cu o poveste la care noi, sincer, ne-am așteptat: Sheldon a fost supărat de unul dintre prieteni. Cunoscându-l pe Sheldon, nu e de mirare, nu-i așa?

Ca să lămurim regulile jocului, v-am pregătit un mic ghid cu instrucțiuni numai bun de salvat și de consultat când uitați cine și ce are de făcut – Instructiuni Cluedo: cum devii cel mai bun detectiv.

Jocul creat de Anthony E. Pratt în 1950 nu doar că are încă farmecul său în varianta originală, dar cele actualizate cu povești contemporane, cunoscute în întreaga lume, sunt și mai savuroase pentru că te fac să te pui în pielea unor personaje pe care le cunoști. Poate chiar te pasionează povestea lor! Jocul presupune să fii acel personaj pe tot parcursul turei și să te plimbi pe tabla de joc, mai exact să intri în camerele delimitate pe ea și să pui întrebări celorlalți jucători pentru a desluși un mister. O crimă, o trădare, o vrajă – ceva despre care tu trebuie să afli toate detaliile (cine, cum și cu ce s-a făcut așa o nefăcută).

E grozav că poate fi jucat în orice grupuri de prieteni sau cu familia. Nu-i băgați în jocul Cluedo doar pe cei care nu au nicio aplecare spre mistere, cei mai puțin curioși din fire. Acesta e jocul în care nimic nu se „lasă așa” 🙂 Numit de unii jucători drept un joc de disciplină mentală, Cluedo e potrivit pentru mai toate vârstele. E provocator, te face să ridici antenuțele la fiecare răspuns din partea celorlalți, dar și la întrebările lor. Dar stați fără grijă, nu cade nimeni în paranoia până la final.

Descoperiți versiunile de Cluedo, Harry Potter (limba română, prima versiune mecanică a jocului), The Big Bang Theory, Game of Thrones (cu tablă de joc dublă), Sherlock și Doctor Who. Fiecare joc conține elemente personalizate cu tematica filmelor și serialelor pe care le reprezintă.

Am vrea să știm părerile voastre despre jocul Cluedo și experiența alături de gașca voastră: yay / nay?

Pentru mai multe jocuri de societate, vizitati site-ul nostru dedicat, Gameology.

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului