Blog Giftology
Yoyo - mic ghid de folosire

Yoyo-ul este format din două discuri egale, conectate cu un ax, de care este legat un șiret, ce se poate înfășura în jurul axului. Această înfășurare în jurul axului este secretul jucăriei. Când este aruncat în jos, discurile se învârt pe măsură ce șiretul se lungește. Atunci când șiretul este desfășurat la maxim, printr-o smucitură el începe să se reînfășoare, obținându-se astfel o mișcare în jos și o mișcare în sus.

Yoyo-ului, jucăria devenită un simbol al mişcărilor de du-te-vino, al creşterilor şi descreşterilor rapide, i s-au asociat și dezvoltat trucuri din ce în ce mai complexe și mai complicate. Ceva noțiuni despre această jucărie, vă pot ajuta să o alegeți pe cea mai potrivită.

Noțiunile de bază vă vor învăța câteva trucuri și de acolo, veți putea trece la altele, mult mai uimitoare.

  • yoyo jucarie cadouri copii ghid de folosireVom începe prin a vă aduce aminte că yoyo-ul este legat cu un șiret care se răsucește în jurul axului yoyo-ului. Acest șiret are la capătul liber o buclă de care se poate ține yoyo-ul, fiind o buclă cu un diametru de maxim un centimetru. Bucla o faceți urmărind cu atenție desenul alăturat.
  • Pentru o folosire eficientă, total controlată a yoyo-ului, și pentru a nu scăpa yoyo-ul din mână în timpul lansării, este indicat ca șiretul să fie legat de degetul mijlociu. Bucla de la capătul șiretului nu este potrivită pe diametrul degetului și, de aceea, nici nu ne interesează diametrul buclei, fiind indicat să fie destul de mic.
  • Folosind modalitatea arătată în celălalt desen, vom trece prin buclă o parte din sfoară și vom strânge mai tare lațul în jurul degetului mijlociu de la mâna cu care conducem yoyo-ul, în funcție dacă suntem dreptaci sau stângaci. Lațul astfel creat va avea pe o parte a degetului un fir, iar spre degetul inelar, două fire. Nu sunteți încă pregătit de aruncare.
  • Poziția pentru o aruncare bună, este ca atunci când ții yoyo-ul în palma întinsă, șiretul să vină pe mijlocul degetului și pe deasupra yoyo-ului, în acest fel, la aruncare nu se poate pierde energie și jucăria va porni frumos. Dacă șiretul ar fi pe sub yoyo, la aruncare s-ar rostogoli din mână și atât.
  • Odată ce yoyo-ul este pe degetul tău, îl ții în direcția corectă, ești gata să înveți să-l arunci. Brațul îl vei ține strâns, ca atunci când vrei să arăți ce mușchi ai, cu yoyo-ul în palmă și spatele palmei în direcția aruncării. Aruncarea înseamnă extensia brațului. Pe măsură ce îl extindeți, veți lăsa yoyo-ul să meargă. Când ajunge la partea de jos a șiretului, întoarceți-vă mâna și cu un impuls de tragere veți determina răsucirea în sens opus a yoyo-ului și venirea sa înapoi.

Vreți să faceți această aruncare, pentru că puteți obține mai multă putere și viteză de rotație mai mare, iar în timp înseamnă mai multe trucuri.

Chiar de la primele dumneavoastră aruncări vă veți confrunta cu probleme:

  • Cea mai obișnuită pentru jucătorii începători este ca, la lansare, yoyo-ul să se izbescă de pământ. Dacă vi se întâmplă așa ceva, încercați să vă poziționați palma mâinii cu care nu lansați în dreptul buricului, cu palma în sus. La lansare, palma mâinii opuse va acționa ca o frână, împiedicând mâna de lansare să meargă prea jos. Dacă, și în aceste condiții, yoyo-ul izbește pământul, înseamnă că șnurul yoyo-ului este prea lung și trebuie ajustată lungimea lui.
  • Altă problemă, pe care o puteți întâmpina ca începător, este că yoyo-ul nu se poate întoarce când îl trageți. Cea mai obișnuită cauză este că nu aruncați cu destulă viteză, astfel încât atunci când trageți de șnur, nu se rotește suficient de repede pentru a strânge șnurul.
  • Cu cât yoyo-ul se rotește mai repede, cu atât mai ușor îi va fi să se întoarcă. Dacă doriți să adăugați mai multă putere aruncării, ceea ce puteți face este să ridicați cotul mai mult și apoi să aruncați cu mai multă energie.
  • Dacă yoyo-ul nu se întoarce, s-ar putea să trageți greșit. Va trebui să ridicați brațul printr-o mișcare suficient de rapidă și să întoarceți palma cu fața în jos, pentru ca prinderea să fie mai rapidă.
  • Dacă sunteți sigur că yoyo-ul dumneavoastră se rotește destul de repede și că îl trageți corect, dar totuși nu se mai întoarce, deci nu răspunde, acest lucru este posibil în special la yoyourile metalice, s-ar putea ca yoyo-ul să fie unul unresponsive. Adică nu ar fi vina dumneavoastră. Yoyourile unresponsive sunt făcute să nu se întoarcă niciodată.

Din când în când, yoyo-ul neîntorcându-se, va trebui să răsuciți manual șiretul pentru a încerca din nou aruncarea.

  • Dacă aceasta nu funcționează, există o altă tehnică pe care o puteți încerca. Ceea ce aveți de făcut este să vă puneți primul deget peste șanțul yoyo-ului și apoi să luați șiretul și să-l învărtiți o dată peste deget. Apoi, ridicați-l și învârtiți în continuare șiretul de trei sau patru ori. Puteți veni destul de strâns, pentru că țineți șiretul pe deget. După care puteți să îndepărtați degetul și să învârtiți yoyo-ul până la capăt.
  • Când yoyo-ul are șiretul destul de lung de multe ori apare o tensiune în fir, mulți jucători numesc asta șiretul spaghete. Șiretul spaghete este frustrant, deoarece poate provoca tot felul de probleme în mânuirea yoyo-ului.
  • Dacă sunteți un jucător nou, există o modalitate foarte ușoară de a face înlătura tensiunea din șiret. Ceea ce trebuie făcut este să scoteți șiretul de pe deget și să-i dați drumul liber, ținând yoyo-ul în mână. Șiretul se învârte natural și se eliberează tensiunea din șiret. Înainte de a pune yoyo-ul înapoi pe deget, va trebui să învârtiți șiretul pe yoyo învârtiți înapoi pe yoyo pentru că, dacă îl puneți mai întâi pe deget, aceasta va adăuga, de fapt, tensiune înapoi în șiret.

Atenție, tensiunea în șiret poate duce la adormirea yoyo-ului.

  • Altă problemă comună, pe care noii jucători o întâlnesc, este că atunci când yoyo-ul este adormit, acesta este înclinat sau strâmb. În nici un caz nu este vina yoyo-ului, chiar dacă un yoyo este dezechilibrat în mod sălbatic, nu s-ar întâmpla acest lucru.
  • Pe de altă parte, o mulțime de jucători noi au tendința de a-și întoarce mâna prea repede. Dacă vă întoarceți mâna în timp ce aruncați, yoyo-ul se va apleca, întoarcerea fiind dificilă.
  • Altă problemă comună care apare este că, pe măsură ce arunci yoyo, degetul începe să se rănească, deoarece șiretul este legat în mod constant. De-a lungul timpului, degetul dumneavoastră va crea în mod natural un calus, ceea ce înseamnă că pielea ta va deveni mai groasă acolo, pentru a vă proteja degetul și asta vă va opri suferința. Dacă doriți să continuați să practicați și nu doriți să vă opriți, indiferent de durere, un lucru pe care îl puteți face este să înveliți cu o pânză degetul yoyo-ului și acest lucru vă va ajuta să rezolvați problema.

Încă un sfat pentru a vă ajuta să evitați unele dureri, ce apar pe măsură ce veți arunca mai înalt, veți descoperi că yoyo-ul se întoarce mai repede și în cele din urmă, lovirea lui în mâna ta poate chiar răni. Pentru a nu păți așa ceva, pe măsură ce yoyo-ul vine înapoi în mână, doar ridicați mâna cu puțin și asta va amorți din lovitură.

Am văzut că dacă yoyo-ul nu este personalizat și bine ajustat, se pot produce multe neplăceri în reușita trucurilor. Deci va trebui să învățați să vă configurați yoyo-ul, adică patru lucruri de bază:

  • cum să atașați șiretul la yoyo,
  • cum să ajustați șiretul pentru înălțimea voastră,
  • cum să retrageți nodul deasupra șiretului,
  • cum să se fixeze șiretul pe deget.

Toate acestea vă vor veni la îndemână atunci când veți obține un nou yoyo și va trebui să atașați șiretul sau când, după o vreme, șiretul începe să se uzeze și s-ar putea chiar să se rupă.

yoyo jucarie cadouri copii ghid de folosireȘiretul yoyo-ului are două capete, un capăt cu nodul, pe care îl veți atașa ferm la deget și o parte pe care o punem la yoyo. Spre yoyo, șiretul nu se înoadă. Veți prinde cu mâna, la câțiva centimetri de capăt șiretul și îl veți desrăsuci, veți introduce degetul mare și pe cel mijlciu în bucla creată, pe care cu arătătorul o puteți lărgi atât cât să introduceți yoyo-ul.

  • Există tendința, la începători, să se pună șiretul când yoyo-ul nu este strâns. Astfel, șiretul poate fi prins la rulment sau între cele două jumătăți când le înșurubați și șiretul să fie rupt.
  • Altă problemă pe care o întâmpinați când învățați să puneți șiretul la yoyo este că firele se înfășoară într-un mod ciudat, astfel încât șiretul să nu fie neted, la ieșirea din yoyo. Aceasta este de fapt, destul de ușor de rezolvat. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți șirul exact deasupra zonei unde este problema. Apoi, să o desrăsuciți puțin și să trageți. Acest lucru va centra șiretul și va rezolva problema.

Acest mod de atașare a yoyo-ului la șiret, este numită metoda cu o singură buclă și este folosită la majoritatea yoyo-urilor.

Excepție fac yoyo-urile de tip Brain, supranumite și transaxe, care pe ax prezintă o inserție de plastic. La acestea, după ce ați lărgit bucla și ați introdus yoyo-ul, veți răsuci încă o dată și veți introduce din nou yoyo-ul, creând o buclă dublă sau încă o dată și bucla va fi triplă. Acest tip de yoyo doar așa funcționează corect. Pentru yoyou-rile receptive cu rulment, prinderea cu două sau trei bucle îl va face mai receptiv dar și să adoarmă mai frecvent. Este, deci, un motiv foarte bun de a experimenta, cum vi se potrivește mai bine.

Odată ce ai șiretul atașat la yoyo, următorul lucru pe care vrei să-l faci este să îi ajustezi lungimea pentru înălțime ta. Acest lucru este important în special pentru noii jucători, deoarece nu doriți ca yoyo-ul să lovească în pământ pe măsură ce practicați. Înălțimea ideală pentru șiretul yoyo-ului ar trebui să fie aceea, ca atunci când brațul dumneavoastră este paralel cu pământul, yoyo nu atinge podeaua. Odată ce te-ai experimentat, poți încerca și șireturi mai lungi.

Prin urmare, atunci când doriți să vă ajustați șiretul pentru înălțimea dumneavoastră, primul lucru este să ridicați șiretul în timp ce fixați yoyo-ul între picioare, pe pământ. Veți face bucla chiar în dreptul buricului. Tot ce trebuie să faceți este să vă legați bucla și apoi, cu o foarfecă, să tăiați excesul de șiret.

Pentru o fixarea mai bună a șiretului pe degetul arâtător veți face un nod alunecător, ca cel din al doilea desen, strângându-l între prima și a doua articulație, aceasta vă oferă posibilitatea să încercați cea mai mare gamă de mișcări, ceea ce vă va ajuta să învățați mai ușor trucurile.

După ce ați fixat șiretul pe yoyo, l-ați ajustat pentru înălțimea dvs. și l-ați luat pe deget, sunteți gata să începeți să învățați trucuri.

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului