Blog Giftology

Ce este Kendama, cum se joaca si reguli de baza

Ce este Kendama, cum se joaca si reguli de baza

Dacă tot a început școala, noi zicem că acesta este cel mai bun moment pentru a începe să ne gândim la distracție. Iar ca să fie pe placul tuturor deopotrivă, ce să fie mai potrivit decât distracția educativă?! În această categorie, încadrăm noi, echipa Giftology, Kendama – jucăria japoneză care a pus mintea pe moațe și îndemânarea la încercare peste tot în jurul lumii.

Ca noi toți, indiferent de vârstă, să începem școala cu temele făcute, Echipa Giftology a adunat cele mai des întâlnite întrebări pe care le-a primit de la voi legat de Kendama. Le-a publicat pe toate mai jos și a căutat să răspundă cât mai în detaliu, astfel încât voi să aveți la îndemână toate instrumentele pentru a vă pune îndemânarea și atenția la încercare cu Kendama:

Ce este Kendama? 

Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradițională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulți și copii deopotrivă. Data inventării Kendama, de obicei se consideră că a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, data exactă neputând fi stabilită cu exactitate. Se pare că jocul care a inspirat Kendama este jocul originar din Franța Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă textual ”cupă și bilă”.

Ce trebuie să știți de la început este că provoacă ”dependență”. Așa cum vei afla de la orice pasionat pe care ”microbul” Kendama l-a ajuns, kendama nu este un joc – kendama este un stil de viață. De ce se spune asta?! Ei bine, pentru că odată prins jocul, vei putea face oricâte trucuri cu Kendama, dacă îți lași îndemânarea și imaginația să ”zburde”. Kendama este un joc de atenție, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani.

Ca și dimensiune, există atât mini Kendama cu diametrul bilei de 3 cm, cât și Kendama medii care sunt cele mai obișnuite cu diametrul bilei de 6 cm (și ideal și cele cu care ar trebui să începi), precum și Kendama mari cu un diametru al bilei de 8 cm (dar și mai dificil și mai greoi de mânuit). Există de asemenea și varietatea Kendama Pill care are exact aspectul unei pilule și care se bucură de popularitate la nivel global.

Cum se numesc părțile Kendama/ din ce este compusă o Kendama?

Componența Kendama explică rapid și de unde vine numele de Kendama. O kendama este compusă în primul rând din ”ken” care este mânerul și din ”tama care este bila de lemn. Cele 2 părți, ken și tama sunt legate între ele printr-un fir, o ață numită ”ito”. Corpul kendama, ken, are 2 cupe de dimensiuni diferite și un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numește kensaki, iar cupa de la partea opusă se numește Chuzura. Cele 2 cupe sunt de dimensiuni diferite, după cum spuneam: cea mare se numește Ozara, iar cupa mică se numește Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele 2 cupe se numește Sarado. Gaura din bilă, din tama, se numește ana. 

Cum se joacă Kendama

Obiectivul principal în jocul cu Kendama este de a îți coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părți ale mânerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce trucurile devin mai complexe, va fi nevoie de o bună coordonare a părții superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile sunt cele care execută mișcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila, tama.

Deși jocul de Kendama pare foarte simplu pe hârtie și nu este deosebit de complex, în realitate este de dificultate cel puțin medie, anumite trucuri fiind cu adevărat dificile. Cele mai simple trucuri cu care ar trebui să începi călătoria în universul Kendama sunt acelea în care prinzi bila de lemn în cupa cea mare și reușești să o menții, prinzi bila de lemn în cupa cea mică și reușești să o menții, prinzi bila de lemn în cupa opusă vârfului sau prinzi cupa direct în vârf.

Atunci când ajungi la un nivel mai avansat, există trucuri complicate cu Kendama, trucuri care implică secvențe de prinderi, echilibru și jonglări. La nivel mondial, sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, deci nu vei avea timp să te plictisești prea repede. Odată ce avansezi, se pot inclusiv schimba regulile – sunt trucuri Kendama unde trebuie să ții de bilă și să prinzi vârful mânerului în gaura bilei. Dar despre asta vorbim mai jos în partea despre grip-uri Kendama. Dacă ajungi la nivelul de maestru, există și numeroase competiții naționale și internaționale de Kendama la care poți participa și în care se testează rapiditatea, îndemânarea, imaginația.

Beneficiile Kendama 

Chiar dacă provoacă ceea ce numim noi în glumă ”dependență”, părinții din întreaga lume își încurajează copiii să se joace cu Kendama, tocmai pentru că preferă să își vadă copiii ”lipiți” ore în șir de o jucărie de îndemânare decât de un calculator și un joc video. În plus, jocul cu Kendama are numeroase beneficii evidente atunci când este practicat cu regularitate, atât de către copii, cât și de către adulți:

  • Îmbunătățește coordonarea ochi – mână;
  • Îmbunătățește îndemânarea;
  • Ajută la un mai bun echilibru;
  • Îmbunătățește reflexele;
  • Exersează abilitățile strategice – întrucât coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior.

kendama postura corectaPostura corectă atunci când joci Kendama

Nu este o regulă, dar recomandarea este să stai cu genunchii ușor îndoiți atunci când joci Kendama și să ai picioarele depărtate la lățimea umerilor. Piciorul pe care te simți cel mai stabil ar trebui să fie ușor mai în față decât celălalt. În mod normal dacă ești dreptaci vei avea piciorul drept în față, iar dacă ești stângaci vei avea piciorul stâng în față. Postura nu este cheie, dar este importantă pentru că a juca Kendama este mult mai ușor atunci când îți folosești întregul corp.

Grip-uri Kendama 

Există mai multe feluri de a ține Kendama atunci când execuți un truc – mai multe grip-uri, așa cum au rămas numite și în limba română de către cei care practică Kendama. Cele mai comune grip-uri sunt cele de mai jos:

  • Sara grip sau grip-ul stilou – Apuci corpul Kendamei așa cum ai apuca un stilou, astfel încât degetele arătător și mijlociu să fie pe cupa opusă celei cu care vrei să prinzi bila

sara grip kendama

  • Ken grip sau grip-ul obișnuit – Apuci corpul kendamei astfel încât degetul mare să fie pe partea cu cupa cea mare, iar celelalte degete să fie pe partea cu cupa cea mică

sara grip kendama

  • Tama grip sau grip-ul bilei – Apuci bila Kendamei cu degetele cel mare, aratător și mijlociu și cu gaura bilei în partea de sus

tama grip kendama

  • Rousoku grip sau grip-ul lumânare – Apuci Kendama de vârf și o ții cu Chuzara în sus. Vârful îl ții cu primele 3 degete – degetul cel mare, arătătorul și degetul mijlociu.

rousoku grip kendama

reguli competitie kendama Regulile de bază ale unei competiții Kendama

O competiție Kendama înseamnă 2 jucători, fiecare cu propria kendama, jucând unul împotriva celuilalt unu la unu. Scopul jocului este ca fiecare dintre cei 2 jucători să reușească să pună bila (tama) în cât mai multe poziții de tip cupă sau vârf. Fiecare prindere reușita a tama se numește WAZA. Câștigător este acel jucător care numără cele mai multe waza la finalul timpului de joc.

Unde găsesc Kendama/ de unde pot cumpăra Kendama

Cu siguranță pe Giftology, te vom aproviziona întotdeauna cu noi Kendama originale pentru ca tu să fii din ce în ce mai bun la jocul tău preferat de îndemânare. Poți vedea aici toată oferta de Kendama disponibilă pe Giftology, ofertă pe care vom face tot posibilul întotdeauna pentru a o împrospăta ca să fim pe placul tău.

Cât costă Kendama 

O Kendama originală costă de la 69 lei și poate ajunge să coste chiar până la 300 lei dacă vorbim despre variantele monster (de dimensiuni mai mari).

unde gasesc kendama

Lasa un comentariu

Campurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicata.

* Sunt de acord cu prelucrarea datelor personale conform Politicii de Confidentialitate a magazinului